Skip Navigation to Content
Ciekawe dania

Kuchnia turecka

casinodiner.pl | 09 stycznia-2021 4 marca-2021 | No Comments
HomeCiekawe dania

Na polskim rynku gastronomicznym znajduje się mnóstwo rozmaitych rodzajów specjałów tureckich, które opierają się między innymi na słynnych kebabach i mięsie baranim. Do tego nie możemy również zapomnieć o słodkim typowo tureckim przysmaku jakim jest balava – tamtejszy najpopularniejszy deser. Jeszcze czymś innym okazują się mięsne klopsiki, jak także niejakie ciasto burek.


Warto dodać, że tureckie dania oparte są zwłaszcza na ogromnej ilości świeżych warzyw, jakie dodawane są obowiązkowo praktycznie do każdego jednego dania tureckiego pochodzenia. Tak samo, gdy mowa o soczystych, sezonowych owocach, jakich w Turcji nie brakuje. Nie zapominajmy też między innymi o owocach morza, których z charakteryzowanym krajem raczej się nie kojarzy, a jednak – jest ich tam pod dostatkiem. Podobnie, jeśli mowa o wyrafinowanych smakowo gatunkach przepysznych i bardzo zdrowych ryb. Jeszcze czymś innym są tereny nadmorskie słynące zwłaszcza z kalmarów, czy też krewetek. W kuchni Turcji pełno rozlicznych składników mlecznych i jarzyn. Opisywane państwo bazuje przede wszystkim na wyrafinowanej smakowo jagnięcinie, jaka jest niezawodna na specjalne okazje. W grę wchodzi tu zwłaszcza jej serwowanie z bułką pitą. W tym przypadku warto nadmienić, że warto postawić na tradycyjny przepis obejmujący na przykład dwie sztuki bakłażana, cztery kromki bułki pity i trzysta gram jagnięciny. Do tego gulaszowa przyprawa i mięta, limonka, a w zasadzie świeżo wyduszony z niej sok, jogurt naturalny, ogórek gruntowy pokrojony w plasterki i słodkie ziemniaki, jakie w Turcji królują.
Napisane przez:

Tego jeszcze nie czytałeś:

Comments are closed.