Skip Navigation to Content
Ciekawe dania

Specjały francuskie

casinodiner.pl | 25 grudnia-2020 4 marca-2021 | No Comments
HomeCiekawe dania

Spośród różnych kuchni światowych, w zakresie kulinariów warto jest zwrócić szczególną uwagę między innymi na gastronomię francuską. W głównej mierze chodzi tu o specjały takie jak ślimaki, owoce morza, czy też wina, piwa oraz wyrafinowane gatunki mięs. Poniżej krótka charakterystyka najważniejszych pozycji w menu, na jakie trzeba w szczególności zwrócić uwagę, gdy wybieramy się na Lazurowe Wybrzeże.

Robienie ciasta francuskiego
W zakresie specjałów kuchni francuskiej na największą uwagę zasługują między innymi wyroby pochodzące wprost ze słonecznej Alzacji. To tam powstały popularne sery Munster, jak także Choucroute i wina nietuzinkowe smakowo. Podobnie ciekawie prezentują się escargots a więc słynne francuskie ślimaki. Do tego nie bez znaczenia jest szeroko rozpowszechniona na całym świecie musztarda Dijon czy też duszone mięso przygotowywane w czerwonym winie – Bourguignon, to jest niebanalna wołowina. Identycznie Burgundię wyróżniają popularne tam wina, których produkcja w Burgundii jest niesamowicie zaawansowana i szeroko rozpowszechniona. Jako Perigorg rozumie się zaś trufle – uchodzą one w końcu za jeden z najbardziej luksusowych rarytasów, bowiem są to najdroższe grzyby świata. Podobnie rejon Pikardii bazujący na zupach jarzynowych i suflecie czosnkowym zwanym w języku francuskim flaminque a porions. W Normandii zaś produkowane są powszechnie znane w całej haute cuisine przegrzebki świętego Jakuba, a także calvados oraz serc camembert. W Bretanii zaś królują robione tam bezustannie bretońskie naleśniki, a w Franche-Comte ser krowi, zwany comte.
Napisane przez:

  • Comments are closed.