Skip Navigation to Content
Drinki

Alkohol tworzony w domu

casinodiner.pl | 03 października-2021 12 października-2021 | No Comments
HomeDrinki

Jeśli zależy nam na produkcji alkoholu w domu musimy posiadać odpowiednie ku temu warunki. Ważne jest posiadanie miejsca w jakim jest ciepło, a jednocześnie jest ono miejscem nasłonecznionym. Są to idealne warunki do przeprowadzenia procesu fermentacji. Innym rozwiązaniem jest postawienie na metodę zalewania. W takim przypadku nie musimy przeprowadzać procesu fermentacji. Przy zalewaniu soku, czy owoców wystarczy posiadać mocny alkohol, jak spirytus, czy wódkę.

Taka metoda po zalaniu owoców wymaga jedynie odstawienia trunku do odczekania. Przy fermentacji również zalewamy sok i owoce po zakończeniu procesu fermentacji. Z drugiej strony fermentacja zapewnia już uzyskanie procentów przez sok wypuszczony z owoców. W ten sposób uzyskujemy sok, jaki smakuje podobnie do wina domowej produkcji. Po fermentacji uzyskujemy alkohol o słodkim smaku. Zalewając sok alkoholem możemy go zmieszać z wodą, dzięki czemu możemy nieco zmniejszyć moc jaką uzyska ostatecznie nalewka oraz możemy zwiększyć walory smakowe nalewki.
Artykuł dzięki:

Comments are closed.