Skip Navigation to Content
Porady szefa kuchni

Meksykańska kuchnia regionalna

casinodiner.pl | 05 stycznia-2021 4 marca-2021 | No Comments
HomePorady szefa kuchni

Kuchnia meksykańska okazuje się być bardzo wartościowa w całościowym kulinarnym dorobku cywilizacyjnym, bowiem to właśnie gorący Meksyk wprowadził coś takiego jak przepyszna tortilla, placki pszenne i ostre wypalające nozdrza sosy oraz kultowe wręcz tacos przyrządzane na rozmaite sposoby. Meksykańskielizyna rarytasy okazują się zdecydowanym numerem jeden. Nie da się ukryć, iż są one bardzo smaczne, a przy tym syte na tyle, iż nierzadko wystarczy na całe dzienne zapotrzebowanie jedna ale jakże solidna porcją i kaloryczna przekąska serwowana z ulicznego, pierwszego lepszego food trucka, czyli popularnej w Meksyku na praktycznie każdej uliczce samochodu – budki z jedzeniem serwowanym na wynos.

Kucharz przyrządza danie
W kuchni meksykańskiej na szczególne wyróżnienie zasługuje przede wszystkim fakt, że w poszczególnych jej regionach nietuzinkowe znaczenie ma lokalna żywność, jaka jest promowana i na bazie której tworzone są niesamowicie wyrafinowane smakowo i pod kątem walorów aromatycznych i wartości odżywczych, niebanalne dania. W grę wchodzi tu między innymi charakterystyczny podział Meksyku na trzy najważniejsze regiony, a mianowicie fragment północny, południowy jak także obszary centralne. W północnych częściach kraju natomiast występuje między innymi mnóstwo dań takich jak między innymi tortilla pełna mięsa wołowego, a także słynnej w Meksyku wołowiny oraz obowiązkowo pomidorów. Dodatkowo, nie da się też pominąć w menu meksykańskim przede wszystkim słodkiej galaretki, a więc tak zwanej pajeta de membrillo.
Napisane przez: koncentrator tlenu cena

Comments are closed.