Skip Navigation to Content
Drinki

Namaczanie alkoholem przy tworzeniu nalewki

casinodiner.pl | 08 października-2021 12 października-2021 | No Comments
HomeDrinki

Tworzenie nalewki może opierać się na bardzo różnorodnych metodach. Najbardziej popularną jest metoda oparta na fermentacji, gdzie tworzymy słodki sok, który ma gęstą konsystencję oraz przypomina w smaku słodkie wino. Taki sok odlewamy w części, a część zalewamy alkoholem. Nieco mniej czasochłonną, a co za tym idzie znacznie łatwiejszą metodą produkcji alkoholu jest metoda oparta na namaczaniu owoców w alkoholu. Przy tej metodzie owoce zalewamy alkoholem w słoju. Przy tej metodzie ilość zastosowanego alkoholu musi znacznie przekraczać ilość zastosowanych owoców.

Podobnie, jak w przypadku metody fermentacji, słój z owocami zalanymi alkoholem musimy postawić w ciepłym oraz widnym miejscu. Alkohol musi postać przez kilka tygodni, by przejął smak owoców. Płyn odlany ze słoja musimy przefiltrować. Owoce przy takiej metodzie możemy ponownie wykorzystać zalewając je mniejszą ilością alkoholu. Możemy również użyć je do ciasta. W tej metodzie nalewka po rozlaniu do butelek i odstaniu przez kilka tygodni jest gotowa do spożycia.
Artykuł dzięki:

Comments are closed.