Skip Navigation to Content
Edukacja

Dieta przyszłej mamy

casinodiner.pl | 09 października-2021 12 października-2021 | No Comments
HomeEdukacja

Przyszła mama musi zadbać przede wszystkim o swoją dietę. To, co jemy, wpływa bowiem na organizm naszego dziecka. Niektóre produkty szkodzą lub powodują uciążliwe dolegliwości, innych nie może zabraknąć w posiłkach. Kobieta w ciąży powinna uważać m.in. na sól.

Zatrzymuje ona wodę w organizmie i może być przyczyną puchnięcia nóg i rąk. Warto zrezygnować z dań zawierających surowe jajka, ponieważ można zarazić się salmonellą. Niebezpieczne są też bakterie, jakie towarzyszą niektórym serom pleśniowym. Odstawiamy gazowane napoje i alkohol. Duża ilość niegazowanej wody wskazana jest nie tylko w ciąży, ale też podczas karmienia piersią. Bardzo ważnym składnikiem są nienasycone kwasy omega, które znajdziemy m.in. w rybach morskich. Wskazane jest jedzenie migdałów oraz ciemnej czekolady, która jest źródłem magnezu i przyjemności. Przyszła mama musi dostarczać sobie i dziecku sporo wapnia, który znajdzie w mleku i przetworach mlecznych. Cenna jest też czerwona papryka, która jest bogactwem witamin. Zielone warzywa zawierają zaś kwas foliowy.
Autor:

Comments are closed.