Skip Navigation to Content
Porady szefa kuchni

Ryż w kuchniach azjatyckich

casinodiner.pl | 29 grudnia-2020 4 marca-2021 | No Comments
HomePorady szefa kuchni

W gastronomii krajów Dalekiego Wschodu na szczególną uwagę zasługuje oczywiście składnik znany doskonale każdemu, czyli ryż. Jest on rzecz jasna kojarzony z tego typu krajami, więc nie ma się co dziwić, że gastronomia konkretnie Wietnamu, którą postanowiliśmy opisać w dalszych fragmentach niniejszego wirtualnego kulinarnego poradnika okazuje się zdecydowanym numerem jeden, jeśli chodzi o azjatyckie menu wyróżniające się przede wszystkim oryginalnością i niebanalnością smaków.


Ryż jaki występuje w całym Wietnamie raczej jest bardziej kleisty w swej konsystencji, czego unika się w Polsce, starając się uzyskać ryż w nieco bardziej rozrzedzonej strukturze. Wietnamski ryż okazuje się być nie tylko charakterystycznym dodatkiem do potraw stanowiących danie główne, co również jest bazą wyjściową do tworzenia tamtejszych regionalnych specjałów z kategorii słodkości. Desery na bazie ryżu są bardzo zdrowe, syte i stanowią znakomitą alternatywę wobec klasycznych wariantów słodkich deserów dużo mniej zdrowych.
W Wietnamie bardzo ważna okazuje się także być kultura spożywania posiłków, celebrowanie ich w doborowym towarzystwie, czy też właściwe dopasowanie naczyń. W grę wchodzi tu podawanie ryżowych dań w kilku kubeczkach specjalnie do tego przystosowanych, albo w wielkim półmisku, jaki znajduje się w centralnym miejscu na stole i dookoła niego ustawia następnie miseczki niewielkich rozmiarów. Tam dodawane są dodatki typu warzywne, jarzynowe, rybne czy też owoce morza, a nawet owoce oraz rzecz jasna sosy, które odgrywają w Wietnamie szczególnie istotną rolę.
Napisane przez:

Comments are closed.