Skip Navigation to Content
Porady szefa kuchni

Kotlety de-volaille

casinodiner.pl | 08 lutego-2021 4 marca-2021 | No Comments
HomePorady szefa kuchni

Kiedy jedziesz na Lazurowe Wybrzeże, koniecznie musisz posmakować żabich udek i wybornych serów francuskiego pochodzenia, jednak nie da się ukryć, że to miejsce na świecie zasłynęło na całym kontynencie europejskim przede wszystkim z niesamowicie wyrafinowanych smakowo kotletów de-volaille. Jak je zrobić? Zapewne z nazwy każdy ten przysmak doskonale zna, a pytanie tylko brzmi- z czym i w jakich proporcjach to połączyć, aby powstało nietuzinkowe danie na specjalne okoliczności i nie tylko. O tym poczytasz w poniższych fragmentach.
Kotlety de-volaille to niesamowicie aromatyczne kotlety, jakie robione są zwłaszcza z mąki pszennej, bułki tartej oraz jajek. Wystarcza dwa na sto gram mąki oraz tyle samo ilości bułki tartej. Dodatkowo, przyda się także porządnej jakości filet z indyka, ewentualnie z piersi kurczaka, który powinien zostać odpowiednio posiekany. Nie obejdzie się także bez wysokotłuszczowego masła oraz przypraw – zarówno tradycyjnej soli i pieprzu, jak i pęczku koperku czy aromatycznych, ulubionych ziół.
Gdy składniki mamy już podane, koniecznie trzeba zwrócić uwagę na to, w jaki sposób trzeba przygotować kotlety de-volaille, aby przypominały te, jakie robione są na Lazurowym Wybrzeżu. W szczególności powinniśmy zacząć swoje przygotowania od piersi kurczaka. Mięso musi być świeże, nie specjalnie tłuste, a do tego rozbite na bardzo drobniutkie plasterki. Oprószamy je solą oraz pieprzem, jak takżewiadomości Trójmiasto mieszamy z koperkiem oraz następnie formujemy kulki przypominające nasze klasyczne kotlety. Dodatkowo, bardzo ważne jest też ich oprószenie mąką i panierowanie w jajku a następnie w niewielkiej ilości bułki tartej, tylko tak, ażeby nie doszło do przesadzenia z bułką, która może zabić wyrazisty smak mięsa.
Napisane przez:

Comments are closed.