Skip Navigation to Content
Porady szefa kuchni

Klasyczne menu Japończyka

casinodiner.pl | 14 lutego-2021 4 marca-2021 | No Comments
HomePorady szefa kuchni

Kuchnia japońska jest jedną z najbardziej ciekawych kuchni świata, okazując się niezastąpiona przede wszystkim ze względu an swój rytuał spożywania celebrowanych dań, pięknie podanych i estetycznie przyrządzanych, serwowanych w naprawdę symbolicznych, niewielkich porcjach, z niesamowitą kulturą. W Kraju Kwitnącej Wiśni jak nigdzie indziej na świecie ceni się niesamowicie jakość podawanych i spożywanych dań, więc nie ma mowy o tym, żeby w restauracji japońskiej dostać coś, co będzie niezdrowe, a tym bardziej stare czy zepsute bądź nie pierwszej już świeżości.

Każde tradycyjne menu japońskie oparte jest na pięciu daniach, które cechują się przede wszystkim niewielkimi ilościami. Są one mocno zróżnicowane oraz koniecznie muszą bazować na misce niewielkiej porcji zupy, wypijanej bez użycia łyżki, a także z ryżu. Warto wspomnieć też o konieczności użycia pałeczek. Okazują się one niezbędne chociażby z tego względu, że japońskie specjały są wieloskładnikowe, więc pałeczkami wbrew pozorom nabiera się je dużo wygodniej niż gdyby tak skorzystać z naszego tradycyjnego zestawu bazującego na widelcu i nożu. Ponadto, kultura jedzenia w Japonii bazuje na spożywaniu kęsów na raz, bez gryzienia, czy też cięcia. O to właśnie chodzi – aby poczuć cały niewielki rozmiarowo kawałek sushi wraz z całą jego zawartością. Kuchnia japońska opiera się zwłaszcza na owocach morza, warzywach, owocach, wybornych kawałkach solidnej jakości mięs. Do tego wodorosty, algi, ryby w postaci surowej, czy też pieczone. Nie może się obyć bez wywarów, zielonej herbaty, czy ryżu.
Napisane przez:

Przeczytaj również:

Comments are closed.