Skip Navigation to Content
Porady szefa kuchni

Japońskie dania

casinodiner.pl | 21 lutego-2021 4 marca-2021 | No Comments
HomePorady szefa kuchni

Potrawy, które kojarzą się z kuchnią azjatycką to przede wszystkim łączone zwłaszcza z Krajem Kwitnącej Wiśni dania takie jak smakowite sushi, które rozsławione zostały na obszarze całego świata bez wyjątku. Niemniej jednak nie wolno zapominać, że ten jakże ciekawy i bogaty kulturowo kraj dysponuje mnóstwem różnorodnych wariantów wielorakich typów dań, jakie także zasługują na wyróżnienie. Mowa tu o czym? Na przykład o kultowych jak na Japonie potrawach takich jak dango, dashi czy też miso.


Jako miso rozumie się pastę, która jest tradycyjnym specjałem japońskiego pochodzenia. Robi się ją w niecodzienny trochę sposób, bowiem na bazie poddawanej procesowi fermentacji soi, a także z wykorzystaniem drożdży. Do tego obowiązkowy składnik każdej wersji miso, czyli ryż. Posmak tego nietypowego dania naprawdę jest nietuzinkowy i będąc w Japonii, albo chociażby udając się do restauracji prawdziwie japońskiej, trzeba zebrać się na odwagę i pokosztować tego dziwnie ale jednak dobrze smakującego rarytasu. Podobnie jest z tofu, które określane jest najpopularniejszym i w zasadzie chyba jedynym zarazem japońskim serem. W nim mnóstwo jest cennego i wartościowego dla organizmu człowieka białka, a także można stwierdzić, że to głownie z tofu owe białko jest właśnie czerpane przez Japończyków. Jeszcze co innego to natomiast wymienione we wstępie niniejszego poradnika dashi. Oparte jest ono na bulionie zkruszarka lubelskie ryby gotowanej a także wodorostów. Smakuje wybornie i nietuzinkowo. To jedna z najpowszechniejszych tamtejszych zup. Do tego misoshiru, która jest także mocno rozsławiona i dashi w postaci kosteczek albo i nawet jako pasta.
Napisane przez: